Kada se udruže nauka i preduzetništvo

Zamislite da ne morate da otvarate vrata laktom, po ulasku u prostoriju pažljivo skidate masku, zatim i rukavice, trudite se da ništa ne dodirnete, potom dezinfikujete namirnice i smesta odlažete odeću na pranje. To je praksa koja nam je u proteklom periodu svima postala i suviše dobro poznata, dok se trudimo da sprečimo širenje virusa korona. 

Eu pro je pomogao firmu Corten Art tokom 2019. godine, kako bi oni proširili poslovanje. U međuvremenu se pokazalo da, iako je ovim preduzetnicima čelik glavna sirovina, agilnost im je dominantna osobina. Kada je proglašena pandemija, odlučili da usmere svoju proizvodnju kako bi podržali borbu protiv širenja virusa.

Mešavina znanja i inovativnosti rezultirala je projektovanjem dezinfekcionih tunela od nerđajućeg čelika. Ideja je da tunel bude postavljen ispred ulaza u određeni objekat, a zatim da u mikrokapljicama raspršuje dezinfekciono sredstvo, osoba koja kroz njega prođe oslobađa se čestica virusa, a odeća i obuća ostaju suvi.
Stvori se tanak sloj dezinficijensa. Na svetlosti se vide mikrokapljice, a za manje od minuta, sve je suvo
objasnio je Bojan Lolić, direktor Corten Arta.

Prvi tunel doniran je kovid ambulanti Doma zdravlja u Šapcu krajem aprila. Nedugo nakon toga, u Šapcu je objavljeno vanredno stanje usled povećanja broja novoobolelih, tako da je ta donacija bila značajna kako za pacijente, tako i za zdravstvene radnike.

Druga direktna donacija dezinfekcionog tunela bila je Institutu za neonatologiju u Beogradu, a Corten Art je odobrio značajne popuste firmama koje su se uključile u društveno odgovorno poslovanje, tako da su neke od najopterećenijih kovid bolnica opremljene dezinfekcionim tunelima, uključujući Kliniku za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todorović“, Institut za reumatologiju i Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Lolić dodaje da je podrška EU bila presudna u razvoju ove šabačke firme, koja je danas svoju snagu usmerila na borbu protiv virusa korona.

Preko razvojnog programa EU PRO, mi smo kao preduzeće dobili sredstva za nabavku opreme, otvorili smo nova radna mesta, i upravo takva vrsta pomoći je bila inicijalna kapisla za razvoj našeg preduzeća. Veliko hvala Fondu za inovacionu delatnost, kao i programu EU PRO.
Last updated: 26. April 2024. 13:43